Mama heeft kanker, wat betekent dit voor de kinderen?

Je bent moeder van een puberzoon en zit midden in de behandeling voor borstkanker. Maar hoe zieker je wordt, hoe lelijker je zoon tegen je doet. Pijnlijk, maar verklaarbaar, weet Corine den Hollander van nazorgcentrum IntermeZZo in Zwolle.

,,Dan denk je: jeetje, ik ben ziek en dan krijg ik dit ook nog. Maar het zijn patronen die zich in een gezin kunnen voordoen en die moeilijk te doorzien zijn als je er midden in zit. Een vader of moeder met kanker raakt het hele gezin. En kinderen uiten rouw op hun eigen manier. En rouw hoeft niet alleen met overlijden te maken te hebben. Ook om het ziek zijn van je vader en moeder en alle veranderingen in het gezin kun je rouwen. Wist je dat drie op de tien kinderen in een gezin met kanker jaren later nog stressklachten ondervinden? Daar is nog steeds te weinig aandacht voor.”

Krachtiger
Den Hollander is daarom blij dat een lang gekoesterde wens van het Zwolse centrum voor steun en hulp bij en na kanker nu van start kan gaan: een gezinsgesprek zodra bij een van de ouders kanker is geconstateerd.  ,,Binnen twee weken na de diagnose krijgen zij het aanbod om in gesprek te gaan met een zeer ervaren gezinscoach, eventueel met de kinderen erbij als die daar oud genoeg voor zijn.”

Het is bedoeld als een preventief gesprek, zegt Den Hollander. ,,Wat betekent kanker in een gezin, hoe praat je met je kinderen, wat kun je verwachten en hoe kun je daar mee omgaan? Wanneer moet je je zorgen gaan maken en wanneer niet? Dat soort dingen. Ouders willen het graag goed doen, het is dan fijn om te kunnen sparren met iemand die er verstand van heeft en het kinderbrein snapt. Zodat je gesterkt en krachtiger, en meer als eenheid, het traject kunt ingaan.”

Valkuilen
Een coach kan praktische tips geven maar ook wijzen op de valkuilen. ,,Als je kanker krijgt wil je de mensen waar je van houdt beschermen. En zeker van ouders naar kinderen is er een heel sterk beschermingsmechanisme. Logisch dat je je kinderen niet wilt belasten, maar openheid is belangrijk. Omgekeerd willen ook kinderen hun ouders beschermen. Door er maar niet over te praten, of geen vragen te stellen. We zien dat als we voorlichting geven op scholen: kinderen vragen van alles en nog wat, maar zodra de ouders erbij zijn houden ze hun mond.” 

IntermeZZo kan het coachgesprek aanbieden dankzij financiële steun van onder meer het Hetty Odinkfonds. Met ziekenhuis Isala zijn afspraken gemaakt over doorverwijzing, maar ouders kunnen zichzelf ook melden bij IntermeZZo. Het is in principe een eenmalig gesprek, zegt Den Hollander. ,,Het is beslist geen therapie, al kan het zijn dat tijdens het gesprek blijkt dat er meer nodig is om het gezin te ondersteunen. Het voordeel is dat die ondersteuning dan ook snel geboden kan worden.”

Bron en meer informatie